5/5
החופשה שלכם מתחילה עכשיו!

תחבורה ציבורית באמסטרדם

התחבורה הציבורית באמסטרדם נחשבת לאחת הטובות ביבשת, ותוכלו להגיע באמצעותה מכל פינה לכל פינה באמסטרדם בלי בעיה במספר דרכים, כולן פשוטות, נוחות ויעילות. אמסטרדם מרושתת כולה בטראם (רכבת קלה חשמלית), ולאורכה ורוחבה נוסעים גם אוטובוסים, מטרו ומעבורות אל יעדים מחוץ לאמסטרדם. החברה האחראית על כל התחבורה הציבורית באמסטרדם נקראת GVB, וכל הכרטיסים המוצעים בהמשך מתייחסים לקווים השייכים לה (שאלו למעשה כל הקווים באמסטרדם, חברות אחרות פועלות רק מחוץ לאמסטרדם).

קיימים מספר סוגים של כרטיסים לתחבורה הציבורית באמסטרדם, בכולם יש להצטייד מראש לפני הנסיעה. שימו לב כי ניתן אמנם לשלם פר נסיעה אצל הנהג באוטובוס ובטראם (במטרו זה לא אפשרי), אולם הנהגים לא מקבלים מזומן, ותוכלו לשלם רק בכרטיס אשראי. זוהי הדרך הכי פחות מקובלת כיוון שהיא יקרה יותר ולא משתלמת. מומלץ לעשות זאת רק אם אתם באמת צריכים נסיעה אחת או שתיים בלבד, או אם נתקעתם ללא אפשרות לרכוש כרטיס נסיעה בדרך אחרת. 

נקודה חשובה נוספת היא תיקוף הכרטיסים – באמצעי התחבורה הציבורית בהולנד יש לתקף את הכרטיס גם בכניסה לאוטובוס / טארם וגם ביציאה. במטרו יותר לזכור זאת משום שללא תיקוף לא תוכלו להיכנס או לצאת מהתחנה, אולם באוטובוס ובטראם מכשיר התיקוף נמצא בתוך כלי הרכב ולכן יש לזכור לתקף את הכרטיס בכניסה וביציאה. כרטיס שלא יתוקף מספר פעמים – ייחסם, וכמו כן אם יעלה פקח לביקורת וימצא אתכם עם כרטיס שלא תיקפתם (או שעליתם ללא כרטיס כלל) אתם צפויים לקנס גבוה.

תחבורה ציבורית באמסטרדם
תחבורה ציבורית באמסטרדם

סוגי הכרטיסים בתחבורה הציבורית באמסטרדם

כרטיס GVB שעתי 

מחיר הכרטיס: 3.20 אירו.

מה הוא כולל: אוטובוסים, טראם ומעבורות.

איפה לקנות: רק בתחנות אוטובוס / טראם.

הסבר על הכרטיס: הכרטיס הזה משתלם כאשר רוצים לבצע נסיעה ארוכה יחסית (מעבר ל-3 תחנות). הוא תקף לשעה אחת מהרגע שבו עליתם על האוטובוס / טראם ותיקפתם את הכרטיס במכשיר התיקוף (לא מהרגע שבו הוא נקנה). תוכלו להשתמש בו על מנת להגיע משדה התעופה לעיר על ידי אוטובוס (הוא לא תקף למטרו!).

כרטיס BTM לשעה וחצי

מחיר הכרטיס: 6.50 אירו.

מה הוא כולל: אוטובוסים, טראם, מטרו.

איפה לקנות: רק בשדה התעופה בדוכן I Amsterdam, או בדוכן מחוץ לתחנה המרכזית.

הסבר על הכרטיס: בדומה לכרטיס ה-GVB הכרטיס הזה משתלם רק לנסיעה ארוכה יחסית (מעבר ל-3 תחנות). תוכלו להגיע אתו משדה התעופה לעיר באמצעות המטרו.

כרטיס GVB בלתי מוגבל ליום / מספר ימים

מחיר הכרטיס: ליום – 8.5 אירו; ליומיים – 13.5 אירו; 3 ימים – 19 אירו; 4 ימים – 24.5 אירו; 5 ימים – 29.5 אירו; 6 ימים – 34 אירו; 7 ימים – 37 אירו. מחיר הכרטיס לילד (4-11) הוא 4 אירו, אולם כרטיס ילד קיים רק עבור יום אחד, כך שאם תרצו כרטיס לכמה ימים יהיה עליכם לקנות כרטיסים כמספר הימים. יום הוא 24 שעות מרגע התיקוף הראשון של הכרטיס.

מה הוא כולל: אוטובוסים, טראם, מטרו ומעבורות.

איפה לקנות: תוכלו לקנות את הכרטיס מראש באתר GVB (מומלץ) ולאסוף אותו בשדה התעופה (בדוכן של Conexxion red van sales, ליד רציפים B9-15 של האוטובוסים). ניתן לרכוש את הכרטיס גם בתחנות הטראם / מטרו המרכזיות של אמסטרדם (התחנה המרכזית, התחנה הדרומית ותחנת בילמר ארנה), במשרדי GVB בתחנה המרכזית, וכן במשרדי I Amsterdam בשדה התעופה, אולם שם לא תמיד יש את כל סוגי הכרטיסים. ההמלצה הכי טובה היא פשוט לרכוש מראש באינטרנט. כרטיסים ליום אחד ויומיים ניתן לקנות על הטראם / אוטובוס עצמו (במטרו לא ניתן). 

הסבר על הכרטיס: תוקף הכרטיס מתחיל מרגע הצ'ק אין הראשון אתו (כלומר אם קניתם כרטיס ליום אחד והשתמשתם בכרטיס לראשונה ביום ראשון ב-12:00, הוא יהיה תקף עד ליום שני ב-12:00). לכן, הוא מאוד משתלם למי שמגיע לחופשה של כמה ימים עד שבוע. כשמו של הכרטיס כן הוא – ניתן להשתמש בו באופן בלתי מוגבל לכמה נסיעות שתרצו בזמן תוקף הכרטיס. הכרטיס תקף רק לאמסטרדם, ולא כולל בתוכו רכבות ואוטובוסים בין עירוניים, או אוטובוס אקספרס לשדה התעופה (אך יש אופציה של הוספת האוטובוס לשדה התעופה לכרטיס בתוספת מחיר של 11.95 אירו).

כרטיס מטייל באמסטרדם (Amsterdam Travel Ticket)

מחיר הכרטיס: ליום – 17 אירו; ליומיים – 22.5 אירו; 3 ימים – 28 אירו.

מה הוא כולל: אוטובוסים, טראם, מטרו, מעבורות, אוטובוס אקספרס לשדה התעופה, רכבת לשדה התעופה.

איפה לקנות: גם את הכרטיס הזה מומלץ לקנות מראש ולאסוף בשדה התעופה. ניתן לעשות זאת באתר של חברת NS. ניתן לקנות גם ממכונות אוטומטיות בשדה התעופה אולם התורים למכונות בדרך כלל ארוכים ביותר.

הסבר על הכרטיס: הכרטיס הזה דומה מאוד לכרטיס הבלתי מוגבל של GVB בכך שגם הוא אינו מוגבל בכמות הנסיעות בזמן תוקפו, אך בכרטיס הזה נוספת גם האפשרות לאוטובוס אקספרס או רכבת לשדה התעופה למספר לא מוגבל של נסיעות. ניתן לקנות את Amsterdam Travel Ticket רק לפרקי זמן של עד שלושה ימים, אך "יום" במקרה זה הוא לא 24 שעות מרגע הצ'ק אין, אלא מסתיים ב-4:00 לפנות בוקר שלמחרת. כלומר אם עשיתם צ'ק אין ביום ראשון ב-18:00 בכרטיס של יום אחד, הוא יסתיים ביום שני ב-4:00. כרטיס זה מומלץ למי שצריך לנסוע לשדה התעופה מספר פעמים, אך למעט היתרון הזה, הכרטיס הבלתי מוגבל של GVB משתלם יותר.

כרטיס איי אמסטרדם (I Amsterdam Ticket)

מחיר הכרטיס: ליום – 65 אירו; יומיים – 85 אירו; 3 ימים – 105 אירו; 4 ימים – 120 אירו; 5 ימים – 130 אירו.

מה הוא כולל: אוטובוסים, טראם, מטרו, מעבורות, כניסה חינם או 25% הנחה על אטרקציות רבות באמסטרדם כמו מוזיאונים, הופעות, השכרת אופניים, מסעדות ועוד.

איפה לקנות: מומלץ לקנות אונליין, אך ניתן לקנות גם בשדה התעופה בדוכן I Amsterdam  (יכול להיות שבשדה התעופה תחויבו בעוד דמי כרטיס על הרכישה, לכן מומלץ לקנות אונליין).

הסבר על הכרטיס: כרטיס זה מקנה לכם נסיעות בלתי מוגבלות בתוקף הזמן של הכרטיס בכל אמצעי התחבורה בעיר, וגם הוא מתחיל לעבוד מהרגע בו עשיתם את הצ'ק אין הראשון לכרטיס וכל יום הוא 24 שעות. מדובר בכרטיס משתלם מאוד למי שרוצה ליהנות מהאטרקציות של אמסטרדם, משום שהוא מציע כניסה חינם להרבה מאוד מוזיאונים ואטרקציות והנחות של 25% לאטרקציות אחרות, הופעות, מסעדות ועוד. את הרשימה המלאה אפשר לראות באתר I Amsterdam הרשמי

ארנק אלקטרוני / כרטיס Chipkaart Ov

מחיר הכרטיס: 7.5 אירו לכרטיס עצמו + מינימום של 4 אירו הטענה לנסיעות.

מה הוא כולל: אוטובוסים, רכבות, טראם, מטרו ומעבורות.

איפה לקנות: תחנות אוטובוס / טראם / מטרו, ובחנויות נוחות ברחבי העיר. 

הסבר על הכרטיס: ה"רב-קו" של אמסטרדם. זהו כרטיס התקף ל-5 שנים, והוא שימושי ביותר אם אתם מבקרים הרבה אמסטרדם, או בכלל בהולנד משום שהוא תקף בכל המדינה. הכרטיס עובד, כאמור, כמו רב קו – ניתן לטעון בו כסף דרך אפליקציה ופשוט לנסוע בכל אמצעי התחבורה בהולנד (חובה שיהיו עליו מינימום של 4 אירו לנסיעות טראם / אוטובוס, ו-20 אירו לנסיעות רכבת).

התעריף מחושב על פי 0.96 אירו "דמי עליה", כלומר חיוב קבוע בכל עלייה לאמצעי תחבורה + 0.162 אירו לק"מ נסיעה. שימו לב שאם אתם צריכים לבצע החלפה בין אמצעי תחבורה, והזמן שעבר בין ההחלפות הוא פחות מ-35 דקות – לא תשלמו שוב דמי עליה. לדוגמה, לפי החישוב הזה, נסיעה של 10 ק"מ למשל תעלה לכם 2.58 אירו. אפשר למצוא את כל הפרטים על הכרטיס באתר Chipkaart Ov.

בסוף השהות, אם נשאר לכם כסף על הכרטיס (מתחת ל-30 אירו) תוכלו לקבל החזר, אך זה כרוך במעט בירוקרטיה שתצטרכו לעשות במשרדי GVB או NS. זהו כרטיס משתלם ביותר למי שגר באמסטרדם, או מגיע אליה רבות. אם אתם מגיעים לביקור חד פעמי מומלץ יותר להשתמש בכרטיסים הזמניים.

ריכוז סוגי הכרטיסים ומתי מומלץ להשתמש בהם

סוג הכרטיס תקף ל… מחיר מומלץ עבור…
כרטיס GVB שעתי  אוטובוס, טארם, מעבורת 3.20 אירו נסיעה חד פעמית מעל 3 תחנות
כרטיס BTM לשעה וחצי אוטובוס, טראם, מטרו 6.50 אירו נסיעה חד פעמית מעל 3 תחנות (הגעה משדה התעופה במטרו)
כרטיס GVB בלתי מוגבל ליום / מספר ימים אוטובוס, טראם, מטרו, מעבורת 8–36.5 אירו, תלוי במשך הזמן מי שמגיע לחופשה באמסטרדם למספר ימים עד שבוע. הכרטיס המומלץ ביותר!
Amsterdam Travel Ticket אוטובוס, טראם, מטרו, מעבורת, אוטובוס אקספרס לשדה התעופה, רכבת לשדה התעופה 17–28 אירו, תלוי במשך הזמן מי שמגיע לעיר לעד 3 ימים וזקוק גם לשירותי הרכבת
I Amsterdam Ticket אוטובוס, טראם, מטרו, מעבורות, + כניסה חינם או 25% הנחה על אטרקציות בעיר 35–130 אירו, תלוי במשך הזמן מי שמתכנן ביקור באטרקציות רבות בעיר והתניידות בה בתחבורה ציבורית
Chipkaart Ov אוטובוס, טראם, מטרו, מעבורת, רכבת (בכל המדינה) 7.5 אירו לכרטיס + הטענה של כסף לפי הצורך מי שמגיע באופן קבוע לאמסטרדם או מתכנן ביקור של למעלה משבועיים.

אופניים

הדרך האהובה ביותר על מקומיים ותיירים כאחד לחוות את אמסטרדם היא רכיבה על אופניים. אמסטרדם שטוחה לחלוטין, מה שמאפשר רכיבת אופניים קלה ומהנה ללא כל מאמץ. העיר מרושתת מקצה לקצה ברשת שבילי אופניים איכותית, כחלק ממערך התחבורה (כלומר ממש במקביל לכבישים), ולאופניים יש זכות דרך על פני המכוניות בכל הכבישים בתוך העיר. הרכיבה בהולנד, ובאמסטרדם בפרט, נחשבת בטוחה מאוד, וכל משתמשי הדרך יודעים לכבד את רוכבי האופניים ולתת להם זכות קדימה בצמתים וברמזורים. 

ההולנדים הם רוכבי אופניים מצוינים, והם אדיבים מאוד ואף עוצרים לעזור לתיירים שמתקשים למצוא את הדרך או את הכיוון הנכון. אל תחששו לשאול מקומיים אם אתם לא בטוחים לגבי כיוון או תמרור מסוים בדרך. ההולנדים הם אוכפי חוק ידועים, ואם תיתפסו רוכבים בניגוד לחוק (או לכיוון התנועה) תיאלצו לשלם קנס, גם אם זה נעשה בתום לב. 

ברוב המקומות בהם תתארחו (הוסטלים/ גסטהאוסים / מלונות / דירות) תמצאו אופניים להשכרה במחיר נמוך, ולעתים אף בחינם כחלק מה"חבילה". מומלץ לבדוק זאת מראש עם המקום שב אתם מתארחים. במידה והתשובה שלילית, ובכל זאת תרצו לחוות את אמסטרדם על שני גלגלים, יש המון (באמת המון) אופציות להשכרת אופניים על בסיס שעתי או יומי. בחנויות האופניים הרבות שנמצאות ברחבי העיר (Wheelgood, Yellowbike, A-Bike ועוד), תוכלו למצוא מבחר עצום של אופניים, לכל גיל ולכל מטרה: גדולים, קטנים, לילדים, אופני טנדם, אופני מסע ועוד ועוד.

ניתן לשכור לפי שעה, כשהעלות הממוצעת לשעה הראשונה היא 7 אירו, וככל שמשך ההשכרה ארוך יותר התעריף השעתי פוחת. התעריף הממוצע ליום הוא 15 אירו, וגם כאן – ככל שזמן ההשכרה ארוך יותר, המחיר ירד. רוב החברות מציעות גם טיול מודרך באופניים של בין שעה ל-4 שעות, ולכל טיול נושא משלו (טיול בפארקים, טיול אטרקציות, טיול פסטיבלים ועוד). המחירים נעים בין 20 ל-40 אירו בממוצע לאדם. בחלק מהחנויות ניתן גם לשכור אופניים מראש באתר החנות.

בהולנד, כל האופניים (או כמעט כולם) שתשכרו הם באיכות טובה ועוברים בדיקות לפני ההשכרה, אולם בכל זאת שווה לבדוק ולבציעה רכיבה קצרה לפני שאתם נוסעים לדרככם, ולוודא שהכל תקין ונוח לכם. חשוב לזכור שאם תרצו לעשות טיול מודרך עם אופניים באותו יום, ולא קבעתם מראש, מומלץ להגיע כמה שיותר מוקדם כדי להרוויח את היום. 

דבר נוסף שחשוב לדעת הוא נושא ההעלאה של אופניים על תחבורה ציבורית – מותר באמסטרדם להעלות אופניים לטראם או למטרו, אך רק מחוץ לשעות העומס (שהן 7:00-9:00 ו-16:00-18:30), בעלות כרטיס של 1.8 אירו בנוסף למחיר הכרטיס שלכם.

כרטיס האופניים, הנקרא GVB Bicycle Ticket, תקף ל-24 שעות וניתן לקנות אותו על הטראם / מטרו. תוכלו גם להעלות את האופניים לרכבת (שוב, רק מחוץ לשעות העומס) בעלות של 5.6 אירו בנוסף למחיר הכרטיס שלכם. כרטיס האופניים לרכבות נקרא NS Bicycle Ticket, הוא תקף ל-24 שעות וניתן לרכוש אותו על הרכבת עצמה.

טראם באמסטרדם

ולפעמים אפילו לא צריך תחבורה ציבורית!

אמסטרדם היא אחת הערים נוחות והידידותיות בעולם להולכי רגל – היא קטנה, יש בה המון מרחבים מזמינים להליכה, כיכרות רחבות, פארקים, תנועה איטית ותחושת הביטחון האישי בה גבוהה מאוד. להרבה מאוד אטרקציות תוכלו פשוט להגיע ברגל, במיוחד אם אתם במרכז העיר. זו גם דרך נהדרת להכיר את העיר היטב ומקרוב, לגלות מקומות וחנויות שאליהן לא הייתם מגיעים אם הייתם מדלגים על הרחוב באוטובוס וגם להרגיש את האווירה ההולנדית וליהנות מהשקט, שגם אחרי כמה ביקורים בעיר קשה לתפוס איך הוא נשמר בעיר עם כל כך הרבה תיירים ותושבים.

כדי שתוכלו להתנייד ברגל ממקום למקום, יש חשיבות למיקום המלון שבו תתארחו – מלונות במרכז העיר אולי מעט יותר יקרים, אבל הם יחסכו לכם כסף על נסיעות וגם יאפשרו לכם גמישות רבה יותר בתכנון היום. לכן, לפני הכל כדאי לוודא שהמיקום של המלון שלכם הוא אכן כזה שיאפשר לכם הרבה טיולים רגליים, וכדי לסייע לכם הנה כמה מלונות מומלצים מעולים באזור מרכז אמסטרדם.

מלונות באמסטרדם במרכז העיר:

לכל המלונות המומלצים במרכז אמסטרדם לחצו כאן

מלונות בלב אמסטרדם, ליד כיכר דאם:

לכל המלונות המומלצים באזור כיכר דאם לחצו כאן

 

אמסטרדם מרושתת באמצעי תחבורה ציבורית מעולים וידידותיים למשתמש – אוטובוסים, טראם, אופניים, מטרו ומוניות. ניתן לסמוך ב-100% על התחבורה הציבורית באמסטרדם לתכנון הטיול שלכם, וכדאי לראות אילו מהם מגיעים לאתרים שבהם תרצו לבקר.  

יש מגוון כרטיסים ואפשרויות שימוש באמצע התחבורה הציבורית באמסטרדם, כולם פשוטים מאוד לשימוש והבנה, והרכישה שלהם תלויה באופי הטיול שלכם ובמשך הזמן שתהיו בעיר. בכתבה יש פירוט של כל האמצעים ומתי מומלץ להשתמש בכל אחד. 

אמצעי התחבורה באמסטרדם משלימים זה את זה, ולכן תמיד תמצאו שאחד מהם יביא אתכם ליעד במהירות וביעילות טוב יותר מהאחרים. מומלץ לבדוק זאת לפני שאתם מתחילים את היום, ואפשר לעשות את בקלות על גבי מפה או באינטרנט.

הולנד מתעדפת שימוש בתחבורה ציבורית על פני הרכב הפרטי, ולכן המחירים של הנסיעות בה לא יקרים כלל, וזה נכון גם לנסיעות בתוך העיר. ניתן לקנות כרטיס אחד שישמש אתכם לכל אמצעי התחבורה הציבורית בעיר למשך כל זמן השהייה שלכם. 

וזה ממש לא הכל...