5/5
החופשה שלכם מתחילה עכשיו!

בית הכנסת הפורטוגזי באמסטרדם

Portuguese Synagogue of Amsterdam

רובע / שכונה: מרכז העיר

בית הכנסת הפורטוגזי באמסטרדם נקרא בשפת הלדינו La Esnoga de Amsterdam. בית הכנסת הוקם בשנת 1675 על ידי קהילת יהודי ספרד ופורטוגל שהיגרו להולנד באותם ימים. בית הכנסת הפורטוגזי שבאמסטרדם מכונה גם אסונגה, והוא נחשב לאתר מורשת חשוב ליהודי הולנד בכלל ואמסטרדם בפרט. במהלך המאות ה-16 וה-17 יהודים רבים באירופה התמודדו עם רדיפות של הכנסייה והאינקוויזיציה. חוסר הסובלנות כלפי דתות אחרות במדינות כמו ספרד ופורטוגל, לא השאירה ליהודים ברירה והם נאלצו לעזוב הכול ולברוח למקום שבו יאפשרו להם חופש ופולחן דתי. גם בתקופה ההיא נחשבה הולנד למקום שקט ושליו, שמוכן לקבל ולאפשר חופש לכל דת ולאום, ולכן רבים מיהודי ספרד ופורטוגל היגרו להולנד, והקימו בה את ביתם.

בשנת 1665 החליטה הקהילה היהודית באמסטרדם להקים בית כנסת חדש. בית הכנסת החדש היה אמור להיות הגדול ביותר בעולם. האדריכלים אליאס באומן ודניאל סטלפארט הוזמנו לתכנן ולעצב את בית הכנסת. הבניה החלה בשנת 1671 ונפסקה בשנת 1672 למשך שנתיים בשל מלחמות ומשבר כלכלי ומדיני. בשנת 1674 חודשה הבניה והיא נמשכה עד 1675, אז נחנך בית הכנסת בתפילה חגיגית. מאז ועד היום הוא עומד על תילו במבנה מיוחד ומרשים בחיפוי אבן בגוון חום אדמדם. מבנה זה נבנה מכספים שנתרמו ונאספו בעיקר על ידי הקהילה היהודית, עלותו מוערכת בלא פחות מ-186,000 פלורינים (המטבע ההולנדי שהיה בשימוש באותה התקופה). מאז ועד היום נערכו במקום שיפוצים קלים ועבודות לשימור, אך בית הכנסת עדיין וראה כמו לפני 340 שנה.

המבנה הארכיטקטוני עצמו מראה את הביטחון העצמי והעושר של הקהילה היהודית באמסטרדם. זה היה העבר בית הכנסת הגדול ביותר ועד היום הוא אחד הבניינים הגדולים והמרשימים ביותר בכל אמסטרדם. בית הכנסת הוקם בהשראת בית המקדש בירושלים, והוא מכיל מוטיבים רבים המוכרים היטב ביהדות. סביב הבניין הראשי ישנם משרדים וארכיונים שונים, הרבנות, מקווה, חדרי טהרה וספריית עץ החיים. ספרית עץ החיים מחזיקה כתבי קודש ואוספים בעלי ערך רב של כתבי יד השייכים ליהודי ספרד.

מעל הכניסה של בית הכנסת חרוטה כתובת בעברית שמתייחסת אל פסוק ח' ממזמור ה' בספר תהילים –  "ואני ברוב חסדך אבוא ביתך". לפסקה זו ישנה משמעות וחשיבות רבה ביהדות, ויש לה מספר פרשנויות. בין האותיות מסתתר גם שמו של הרב אבואב, שהיה הרב הראשי שהגה את הרעיון לבנית בית הכנסת באותה תקופה. בית הכנסת שימש במשך שנים ארוכות כמודל לחיקוי ליהודי אירופה ובמקומות רבים קהילות ספרד בנו בתי כנסת על פי מתכונתו.

חלקו הפנימי של בית הכנסת נבנה בסגנון הקרוי ספרדי אורכי. הישיבה  בו מחולקת לשני חצאים היושבים אלו מול אלו. עזרת הנשים נתמכת על ידי שנים עשר עמודי אבן המייצגים את שנים עשר שבטי ישראל. בבית הכנסת אין תאורת חשמל והוא מואר עד ימינו באמצעות אלפי נרות. בית הכנסת ניצב על כלונסאות עץ מסיביות שניצבים בתוך המים. עד היום ניתן לשוט מתחתיו, אך הדבר אסור ומותר אך ורק לצרכי בקרה ותחזוקה.

בית הכנסת פתוח בחודשים אפריל עד אוקטובר, בימי ראשון עד שישי בשעות 10.00 – 16.00.

בחודשים נובמבר עד מרץ, בימים ראשון עד חמישי בשעות 10.00 – 16.00, וביום שישי בשעות 10.00 – 14.00.

עלות הכניסה היא 17 אירו לאדם.

בית הכנסת הפורטוגזי באמסטרדם
צילום: Chajm Guski – CC BY 2.0

סוג אטרקציה

בית כנסת

פעילות פיזית

אין

מתאים לילדים

כן

רמת מחירים

ללא תשלום

WIFI

לא

הזמנה מראש

כן

טלפון

+31206245351

סוג אטרקציה

חיי לילה

רמת מחיר

$$

על האטרקציה

סבב ברים בעיר שמהווה הזדמנות מצוינת לחוות את חיי הלילה שבעיר, להכיר את המקומות השווים וגם אנשים חדשים מכל העולם

סוג אטרקציה

מתחם בילויים ואמנות

רמת מחיר

ללא תשלום

על האטרקציה

מספנה ישנה שהפכה לאחד ממוקדי הבילוי הבולטים של אמסטרדם, עם שלל בתי קפה, מסעדות, ברים גלריות והופעות

סוג אטרקציה

מוזיאון ומרכז למדע

רמת מחיר

$$

על האטרקציה

מוזיאון המתמקד בתופעות מדעיות שונות, המונגשות לילדים ולבני כל הגילאים בצורה נפלאה

סוג אטרקציה

כנסייה ומגדל תצפית

רמת מחיר

$

על האטרקציה

כנסייה עתיקה מהמאה ה-17, שנחשבת גם לגדולה ביותר בעיר, עם מגדל פעמונים שמראשו ניתן לצפות על העיר