5/5
החופשה שלכם מתחילה עכשיו!

הולנד – מעצמת הגבינות העולמית

מדי שנה מיוצרים בהולנד ומיוצאים לרחבי העולם מיליוני טונות של גבינות שונות. תחום הגבינות בהולנד החל להתפתח עוד בימי הקיסר יוליוס, וזאת בשל האקלים ושטחי המרעה הרבים שנתנו יתרון לגידול מסיבי של חיות משק באזור. לתושבים המקומיים יש חיבה לא קטנה לגבינות משובחות, מדובר במקור לגאווה לאומית ועסק רווחי שרץ במדינה לאורך מאות שנים. תופתעו או לא לגלות, כי ההולנדי הממוצע צורך לא פחות מ-15 ק"ג (!) של גבינה הולנדית בשנה. הולנד החכימה לזהות את הפוטנציאל התיירותי העצום שגלום בתעשיית הגבינות הענפה ולכן תוכלו למצוא בה שפע של שווקים, סיורים היסטוריים, פסטיבלים שנתיים ואפילו מוזיאונים שסובבים סביב נושא הזהב החלבי. מבקרים מכל העולם וחובבי קולינריה מושבעים נוהרים בהמוניהם לערים ולכפרים המסורתיים כדי לטעום, להריח ולרכוש את המוצר הייחודי. 

הולנד - מעצמת הגבינות העולמית
הולנד – מעצמת הגבינות העולמית

סוגי הגבינות שתמצאו בהולנד

מבחר הגבינות המיוצרות בארץ טחנות הרוח הוא עצום ומגוון מאוד. יש גבינות קשות, רכות, לבנות, צהובות, כתומות, כחולות, מסריחות, מתובלות, מעושנות, מסוגי חלב ודרכי עשייה שונים. כדי לעשות קצת סדר, הנה כמה מושגים שכדאי להכיר:

Gouda (גאודה) – הגבינה המפורסמת והמיוצרת ביותר במדינה, מהווה כמעט 50% מתוצרת הגבינה בהולנד. מדובר בגבינה במרקם חצי קשה עם אחוז שומן גבוה שמתקרב ל-50%. כמו רוב הגבינות, הגאודה עוברת תהליכי יישון שנותנים לה טעם עוצמתי ומיוחד והיא מגיעה בדרך כלל בגלגל גדול של 12 ק"ג או בצורת הבייבי – 250 גרם עד 1 ק"ג. המותגים המוכרים שמייצרים אותה הם Beemster, Reypenaer, Old Amsterdam.

Edam – הגבינה השנייה הפופולרית בהולנד (27% מתוצרת הגבינה במדינה). זוהי גבינה במרקם חצי קשה, עם 40% שומן וטעם מלוח יותר. לרוב תוכלו לראות אותה עם מעטפת חיצונית אדומה.

Maasdammer – גבינה בעלת טעם אגוזי ומתקתק. בניגוד לרוב הגבינות, מעוצבת במבנה כיפתי ובתוכה יש הרבה חורים גדולים (שהם תוצאה של תהליכי תסיסה). מהווה 15% מייצור הגבינה בהולנד.

Boerenkaas – "גבינת חוואים". מדובר בסוג גבינה שמיוצר תחת כללים מסורתיים נוקשים שאף מבוקרים על ידי המועצה האירופית לגבינות. מורכב ממיקס משתנה של חומרי גלם חלביים, מחוות שונות, מה שאומר שלכל ייצור יהיה טעם שונה. בין הסוגים המוכרים: Le Petit Doruvael, rommedoe, Limburg.

גבינת עיזים (Geitenkaas) – מאופיינת במרקם רך או חצי קשה, נמסה בקלות ובעלת גוון חיוור. סוגים מומלצים במיוחד הם: Picobello, Machedoux, Kobunder Natuurkaas.

גבינה מחלב כבשים (Schapenkaas) – גבינות עדינות יותר בטעמן שמגיעות בדרך כלל מהאיים של הולנד. בין הסוגים הידועים תוכלו למצוא את Skaepsrond, Breelse, Veerse.

גבינה מעושנת (Rookkaas) – גבינה שמיוצרת באופן רגיל, אך לאחר מכן ממיסים, מעשנים ומעצבים בצורת נקניקייה גדולה. לעיתים נמכרת ממש כמו נקניק, בפרוסות דקות ועגולות.

Kruidenkaas – סוג מיוחד של גבינות קשות ויבשות, בעלות אחוז שומן נמוך יחסית (נמוך יחסית להולנד, כן? מדובר על 40-20%) ותוספות. הגבינות מתובלות עם עשבי תיבול או תבלינים בעלי טעם וארומה חזקים, כמו כמון וציפורן. 

גבינה כחולה (Blauwe kaas) – הולנד אינה ידועה במיוחד בייצור גבינה כחולה והקרדיט עדיין נשמר לצרפתים. עם זאת, בהולנד מיוצרות כמה גבינות כחולות משובחות ששווה לנסות כמו Delfts Blauw, Bastiaanse, Lady's Blue.

The Netherlands cheese
חנות גבינות הולנדית טיפוסית

אטרקציות הקשורות בגבינות

עמק הגבינות (Cheese Valley)

תעשיית הגבינות ההולנדית היא כלל ארצית, תוכלו למצוא כמעט כל סוג של גבינה והרבה ממנו בכל מקום – החל מהסופרמרקט המקומי בעיר ועד פונדק דרכים נידח. עם זאת, יש אזור מיוחד בו מתרכז אותו קו ייצור: המפעלים, חוות גידול הבקר וההיסטוריה שמאחורי הנושא. בהתאם, שם נמצאות מרבית האטרקציות התיירותיות הקולינריות של הולנד – שווקים, חנויות בוטיק, מוזיאונים ואירועים.

עמק הגבינות ממוקם בין הערים הגדולות אמסטרדם ורוטרדם, מה שהופך אותו ליעד מושלם לאתנחתא כפרית שלווה. הוא מורכב מארבעה אזורים עיקריים:

Gouda – פרובינציה ציורית ויפה שמהווה את מעוז שווקי הגבינה ההולנדיים, עוד מימי הביניים הרחוקים. שוק הגאודה האגדי (Gouda cheese market) מתרחש בכל יום חמישי בין החודשים אפריל לאוגוסט ומהווה חוויה אותנטית ומהנה במיוחד שתזרוק אתכם אחורה בזמן.

Bodegraven-Reeuwijk – אזור בו תוכלו למצוא את מוזיאון הגבינה הידוע, Kaasmuseum Bodegraven, שלחלוטין לא כדאי לפספס ביקור בו. במוזיאון מוצגים מכונות וכלים בתעשיית הגבינות שנשמרו עוד מימי הביניים וכן תמונות עתיקות והסברים נרחבים על איך בוצע ייצור הגבינה בימים ההם. 

Woerden – עיר שהתפרסמה בעיקר בזכות שוק הגבינות השבועי שלה בכיכר העיר. מדי יום שבת, בחודשים אפריל עד אוגוסט, תוכלו לבקר בשוק או ליהנות מהאירועים והפסטיבלים שנערכים במקום, למשל Grass Cheese Day.

Krimpenerwaard – אזור רגוע ושליו שממוקם דרומית לעיר גאודה. במקום נמצאות מרבית חוות הבקר שמספקות את החלב לייצור הגבינות המסורתיות. מדובר במקום כפרי, פורח וקסום שעדיין לא איבד את התמימות. תוכלו לצפות בו מקרוב בייצור המסורתי ואף לרכוש גבינות טריות היישר מהחוואי.

העיר אדם (Edam)

העיר Edam ממוקמת במרחק של כחצי שעה נסיעה מאמסטרדם ומהווה נקודת עניין חשובה לחובבי הגבינות. זה ממש בגדר חובה לעשות גיחה יומית אליה אם אתם מטיילים באמסטרדם, במיוחד בחודשי הקיץ אז היא הופכת תוססת יותר. אדם שופעת בשווקים כפריים של גבינות, בהם תוכלו לרכוש ולטעום שלל גבינות איכותיות באווירה היסטורית קסומה. העיר קטנה וידידותית, קל מאוד להתמצא בה. הדרך הכי טובה לטייל בה, כנראה כמו בכל הולנד, היא באופניים שניתן לשכור במקום, או בהליכה רגלית. 

העיר אלקמאר (Alkmaar)

אלקמאר היא עיירה צפונית מקסימה שמציעה אטרקציות תיירותיות רבות כמו מוזיאון הביטלס, מוזיאון הבירה הלאומי וטחנות רוח פוטוגניות. אולם האטרקציה המרכזית במקום היא שוק הגבינות שמתקיים בין אפריל לספטמבר מדי ימי שישי. השוק החל לפעול אי שם במאה ה-14 ומאז מוכר כמויות כבירות של גבינות מכל הסוגים, מכל רחבי המדינה. אטרקציה פופולרית נוספת במקום היא מוזיאון הגבינה ההולנדי, בו תוכלו ללמוד על ההיסטוריה ההולנדית ועל תהליך הייצור המורכב של הגבינות. במוזיאון יש גם שלל פעילויות לכל המשפחה כמו משחקים בנושא גבינה, מיצגים אינטראקטיביים, סרטים לימודיים ואפילו מבוך.

ואם כבר הגעתם לאלקמאר – שווה להישאר קצת

אלקמאר היא עיר קטנה, סוג של עיירה, שיש בה עוד לא מעט מה לראות כאמור, מעבר לענייני הגבינה. שווה לכם למצוא מלון טוב ולהישאר כמה ימים כדי לטייל בסביבה. הנה כמה מלונות מומלצים:

לכל המלונות באלקמאר לחצו כאן

הולנד היא מעצמת ייצור וצריכה של גבינות ותוכלו למצוא בה שפע של שווקים, סיורים היסטוריים, פסטיבלים שנתיים ואפילו מוזיאונים שסובבים סביב נושא הזהב החלבי.

יש, לא מעט. תוכלו למצוא בהולנד מוזיאונים העוסקים בגבינה, חנויות, מפעלים וגם אזורים שלמים המוקדשים לתעשיית הגבינה ומארחים תיירים ומקומיים המבקשים ללמוד עליה (וגם לטעום ממנה). 

עמק הגבינות ממוקם בין הערים הגדולות אמסטרדם ורוטרדם, מה שהופך אותו ליעד מושלם לאתנחתא כפרית שלווה. הוא מורכב מארבעה אזורים עיקריים ובכל אחד מהם ניתן למצוא אטרקציות הקשורות בגבינות.

אלקמאר היא עיירה קטנה שהאטרקציה המרכזית במקום היא שוק הגבינות שמתקיים בין אפריל לספטמבר מדי ימי שישי. אטרקציה פופולרית נוספת במקום היא מוזיאון הגבינה, בו תוכלו ללמוד על ההיסטוריה ההולנדית ועל תהליך הייצור.

וזה ממש לא הכל...